Wat kan ik zelf doen?

Uit voorzorg het contact met straling verminderen

Als je last hebt van straling is het verminderen van blootstelling aan straling een belangrijke maatregel. Op de website van de Stichting EHS is te lezen “De relatie tussen stralingsbron(nen) en klachten is specifiek en herhaalbaar. Altijd geldt: als de schadelijke velden worden weggenomen verdwijnen of verminderen de klachten, soms na enige tijd”. Zij komen tot deze conclusie na een enquete onder meer dan vierhonderd mensen die zich bij hen gemeld hebben met klachten.

Hoe verder je je van een stralingsbron bevindt hoe lager de stralingsintensiteit is; afstand houden helpt dus als je last hebt van straling.

Uit voorzorg de blootstelling aan straling verminderen  is een maatregel die niet alleen van toepassing hoeft te zijn op mensen die last van straling hebben. Zolang als de wetenschap er nog niet over uit is wat het effect  op de gezondheid is kan het voor iedereen verstandig zijn uit voorzorg blootstelling aan straling te verminderen; voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Dit voorzorgingsprincipe heet het ALARA principe. ALARA staat voor ‘As low as reasonably Achievable’. Dit houdt in dat je de blootstelling aan straling zo laag mogelijk houdt als in jouw situatie redelijkerwijs mogelijk én wenselijk is. Wat jouw ALARA precies inhoudt hangt van jouw leefsituatie, gevoeligheid, visie en wensen af.

Tips om straling te verminderen

Er is veel wat je zelf kunt doen om je blootstelling te verminderen. Waarschijnlijk is veel je hiervan al bekend, maar het kan ook zijn dat je nieuwe dingen leest. Veel mensen die last hebben weten bijvoorbeeld niet dat hun slimme elektriciteitsmeter ook een stralingsbron is, en dat mensen die gevoelig zijn voor straling ook last kunnen hebben van een waterbed of spaarlampen.

We hebben de beste stralingverminderende tips die op internet staan geselecteerd. Klik op de link voor meer informatie. Heb je nog tips voor goede links, laat het ons dan weten!
Praktische tips algemeen 1
Praktische tips algemeen 2
Praktische tips algemeen 3
Vermindering van straling van computer, laptop en tablet
Mobiel telefoongebruik: voorlichtingsfolder van gemeente in Belgie

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van straling, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Floww en ontvang 10 stralingsverminderende tips!

Straling verminderen

[googlemap markerid=1]

Comments are closed.