Wetenschappelijk onderzoek legt link tussen straling zendmasten en diabetes

 

middelbare scholieren mobiel

De Universiteit van Saudi-Arabië heeft de primeur: een wetenschappelijke publicatie over de relatie tussen straling van zendmasten voor mobiele telefonie en een verhoogd risico op type 2 diabetes mellitus.

Het onderzoek werd verricht onder 159 gezonde middelbare scholieren van 12-17 jaar. Ze waren afkomstig van twee verschillende middelbare scholen en hadden hetzelfde geslacht (mannelijk), nationaliteit en sociaal-culturele achtergrond.  Beiden scholen bevonden zich binnen een straal van 200 meter van een zendmast voor mobiele telefonie. De scholieren werden 5 dagen in de week, 6 uur per dag aan de straling daarvan blootgesteld. De hoogte van de stralingsniveau’s in de schoolgebouwen verschilde: in de ene school werden significant hogere stralingsniveau’s gemeten dan in de andere school. De bloedwaarden van beiden scholieren werden vergeleken: de bloedwaarden geassocieerd met een verhoogde kans op type 2 diabetes mellitus waren significant hoger bij de scholieren die waren blootgesteld aan hogere stralingsniveau’s.

De stijging van het aantal diabetes-patiënten neemt ook in Nederland epidemische vormen aan. Het aantal mensen met diabetes is tussen 2000 en 2011 met ruim de helft gestegen. Diabetes is ondertussen de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Naar schatting 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes en daar komen er elke week 1000 bij.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het  International Journal of Environmental Research and Public Health  en zijn gratis ter beschikking gesteld ( Lees meer ).

Bron: International Business Times

 

Comments are closed.